5 dni na Ptuju - ptuj.info

1. dan: Raziskovanje mesta začnite z najlepšim pogledom na mesto – na peš mostu ali z jutranjo kavo v kavarni Kipertz hotela Mitra. Povzpnite se na ptujski grad in si oglejte zbirke nacionalnega pomena ter uživajte v pogledu na rdeče strehe celotnega mesta. Sprehodite se do arheološkega parka Panorama, potem pa obiščite še dominikanski samostan. Privoščite si kosilo v restavraciji Amadeus, nato pa si oglejte še Orfejev spomenik, mestni stolp, cerkev sv. Jurija ter Kurentovo sobo v TIC-u. Uživači si nato privoščite še kavo na Slovenskem trgu z enim izmed najlepših razgledov na čudovita pročelja mesta. Ljubitelji umetnosti obiščite še Galerijo mesta Ptuj ali Miheličevo galerijo, ljubitelji vina pa ptujsko vinsko klet.

Info o ogledu

rimski in srednjeveški biseri

kulinarični presežki

uživanje v naravnih znamenitostih

spoznavanje podeželja

2. dan: Dan začnite na Mestnem trgu, kjer vas čaka odlična priložnost za kavico in sladico s pogledom na čudovito mestno hišo. Oglejte si še minoritski samostan z bogato knjižnico, nato pa se odpravite na ogled bazilike na Ptujski Gori. Priporočamo tudi postanek in domačo gibanico v okrepčevalnici pri Babici Bredi na Ptujski Gori, kosilo v restavraciji Špajza na Bregu ter obisk gradu Štatenberg pri Makolah. Ob vrnitvi na Ptuj se sprostite v umetniški atmosferi kavarne Muzikafe ali preživite večer z razvajanjem v termalni vodi.

3. dan: Okolica Ptuja nudi tudi uživanje v neokrnjeni naravi. Sprehodite se okrog Ptujskega jezera (13 km), vmes pa se ustavite pri opazovalnici ptic in obiščite krajinski park Šturmovci, zaščiten pod Naturo 2000. Če v pogledu na naravo bolj uživate med vožnjo, se usedite na ladjico Čigro, ki vas bo popeljala po Ptujskem jezeru, nato pa si privoščite kosilo na terasi s pogledom na Dravo v restavraciji Ribič. Po kosilu obiščite še katero izmed ptujskih vinotek ali si privoščite razvajanje v wellnessu hotela Primus ali hotela Mitra, zgrešiti pa ne morete niti z obiskom golf igrišča ali s kolesarjenjem po Dravski kolesarski poti.

4. dan: Izkoristite dan za raziskovanje čudovitih krajev v bližini Ptuja. Najprej se ustavite pri mogočnem drevesu, naravnem spomeniku Hincejeva sekvoja. Ljubitelji motorjev obiščite čudovito cimpračo v Sakušaku, v kateri lahko danes najdete Puhov muzej in spoznate dediščino izumitelja Janeza Puha. V Dornavi si oglejte zunanjost čudovitega dvorca, ki je v našem prostoru prav poseben arhitekturni baročni biser. Za doživetje prave panonske arhitekture si oglejte še Dominkovo domačijo, zgrajeno okrog leta 1700 in kasneje razglašeno za nepremično kulturno dediščino. V njej lahko še danes vidite, kako so živeli nekoč. Dan zaključite prav tako tradicionalno in se spoznajte z načinom izdelave kurentij v obrtni delavnici Klinc v Spuhlji.

Preživite večer z razvajanjem v termalni vodi.

5. dan: Če nadaljujete svojo pot v smeri proti Ormožu, boste lahko v Veliki Nedelji spoznali bogato zgodovino kraja ter tamkajšnjega Nemškega viteškega redu. V cerkvi Svete Trojice boste lahko občudovali najstarejši krstilni kamen na Slovenskem iz 12. stoletja, v sosednjem križniškem gradu pa zbirko Velika Nedelja skozi stoletja. Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož upravlja tudi z grajskim kompleksom v Ormožu. Področje Ormoža in Ljutomersko-ormoških goric je znano po odličnih vinih. Osrednjo točko pa predstavlja kraj Jeruzalem s svojo dolgo in bogato zgodovino, predvsem pa zanimivim imenom.

Povezani ogledi

1 dan na Ptuju
3 dnevi na Ptuju
Tematska doživetja
Vodeni ogledi

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih