KURENTOV – KORANTOV SKOK - ptuj.info

Nočni Kurentov skok pomeni začetek pustnega dogajanja na Ptuju saj si, kot narekuje starodavni običaj, kurenti lahko svojo opravo nadenejo šele na svečnico. Tako malo pred polnočjo pokači naznanijo prihod kurentov na prizorišče, kjer jih je čaka velik kres. Opolnoči si nadenejo zvonce, v roke vzamejo ježevke in okoli ognja zaplešejo svoj prvi letošnji ples.

S tem ohranjajo sporočilo iz preteklosti, ki pravi, da se na svečnico začne kurentov čas pojavljanja in začetek njegovega obredja, ki traja do polnoči pred pepelnico. Od polnoči naprej je torej številnim kurentom dovoljeno, da si nadenejo ovčje kožuhe, si opašejo verigo z zvonci, nadenejo gamaše in težke čevlje ter glavo pokrijejo s kurentovo kapo oz. masko. K obvezni kurentovi opremi sodi še ježevka, ki jo kurenti običajno držijo v levi roki.

Info

Datum in čas

2. februar 2020, ob polnoči

Lokacija

Domačija bivšega princa karnevala Zokija Matevža, Budina pri Ptuju
Ribiška pot 20, 2250 Ptuj

Podobni dogodki

Spletno mesto www.ptuj.info uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za njegovo delovanje, za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in za spremljanje anonimnih podatkov o obiskanosti. S klikom na gumb »Dovolim piškotke« se strinjate z uporabo navedenih piškotkov. Če se z uporabno piškotkov ne strinjate, lahko nastavitve prilagodite s klikom na gumb »Nastavitve piškotkov«, pri čemer bodo še vedno uporabljeni piškotki, ki so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta. Več informacij o piškotkih