Vivat Poetovio! - ptuj.info

Ljudje

Ptuj se ponaša z izjemno bogato zgodovino, saj je njegovo območje poseljeno že več kot 6.000 let. Letos pa najstarejše mesto v Sloveniji praznuje tudi prav posebno obletnico – mineva kar 1.950 let od njegove prve omembe v pisnih virih.

»Poetovionem in hibernia tertiae decimae legionis convenerant. Illic agitavere placerente obstrui Pannoniae Alpes, donec a tergo vires universae consurgerent, an ire comminus et certare pro Italia constantius foret (Tacit 3.1).«

»Zbrali so se v Petovioni v zimski garniziji 13. legije. Tam so analizirali, ali bi bilo bolje zabarikadirati Panonske Alpe, dokler ne bi organizirali v zaledju vseh razpoložljivih sil, ali pa bi bilo bolj smotrno iti na nož in se boriti za Italijo.« (Tacit 3.1, prevod Šašel, J.)

Rimski zgodovinar Tacit v svojem delu Historiae omenja Petoviono kot prizorišče pomembnega dogodka v letu 69, ko so se po Neronovi smrti za cesarski naslov potegovali kar trije kandidati.

Takrat je poveljnik 7. legije Mark Antonij Prim prepričal poveljnike drugih legij, da krenejo v boj na strani Vespazijana, in prevzel vojaško poveljstvo vseh akcij, ki so Vespazijanu omogočile pot do prestola.

Dogodek je v rimskem zgodovinopisju znan kot vojaški puč v Petovioni in je pomembno zaznamoval zgodovino in razvoj takratnega Ptuja. Vi pa lahko antični Ptuj doživite še danes – preverite kako na vodenem ogledu po rimski Poetovioni, se samostojno odpravite po poteh hedonističnih Rimljanov ali obiščite Rimske igre.

Prihajajoči dogodki